close menu

Een Stinkende Septische Put: Oorzaken en Oplossingen

Home / Een Stinkende Septische Put: Oorzaken en Oplossingen

Een Stinkende Septische Put: Oorzaken en Oplossingen

portrait of young man holding his nose as if smelling something rotten and stinky

Septische putten zijn een belangrijk onderdeel van de afvalwaterbehandelingssystemen in huizen en gebouwen die niet aangesloten zijn op het riool. De werking van een septische put is relatief eenvoudig: het afvalwater uit het huis wordt in de put gepompt, waar het wordt afgebroken door bacteriën en andere micro-organismen. Het gezuiverde water wordt vervolgens in de grond geïnfiltreerd, terwijl het resterende slib wordt opgeslagen in de put.

Helaas kunnen septische putten soms een onaangename geur verspreiden, waardoor het leefcomfort in het huis wordt aangetast. Dit kan verschillende oorzaken hebben en vereist een grondige aanpak om de geur te neutraliseren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van geuroverlast, de oplossingen en het belang van onderhoud.

Oorzaken van geuroverlast in septische putten

Een stinkende septische put is meestal het gevolg van de ophoping van organisch materiaal in de put. Als de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van afvalwater niet goed kunnen werken, kan er een opeenhoping van slib en andere afvalstoffen ontstaan. Dit kan leiden tot een overbelasting van het systeem en een toename van de geur.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van geuroverlast is de aanwezigheid van vet en olie in de put. Vet en olie hebben de neiging om te blijven drijven op het oppervlak van het afvalwater, waardoor er een dikke laag ontstaat die de werking van de bacteriën verstoort. Deze laag kan ook geur veroorzaken wanneer deze begint te rotten.

Tot slot kan een verstopte afvoerleiding de oorzaak zijn van geuroverlast. Wanneer afvalwater niet goed kan worden afgevoerd, kan het terugstromen in de put en een onaangename geur veroorzaken.

Oplossingen voor geuroverlast in septische putten

De oplossing voor geuroverlast in septische putten hangt af van de oorzaak van het probleem. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oplossingen:

  • Regelmatig onderhoud: Het is essentieel om uw septische put regelmatig te laten legen door een professional. Dit zal helpen bij het verwijderen van overtollig slib en afvalstoffen die de werking van het systeem kunnen verstoren.
  • Reinigingsmiddelen: Er zijn speciale reinigingsmiddelen op de markt die ontworpen zijn om het organische materiaal in de put af te breken en te voorkomen dat er zich slib ophoopt. Het is belangrijk om alleen producten te gebruiken die veilig zijn voor het milieu en uw septische put.
  • Vermijd het doorspoelen van schadelijke stoffen: Het is belangrijk om geen schadelijke stoffen door te spoelen in de afvoer, zoals chemicaliën, medicijnen, verf, oplosmiddelen en andere giftige stoffen. Deze kunnen de bacteriën in de put doden en de werking van het systeem verstoren.
  • Verwijder vet en olie: Om de opbouw van vet en olie in de put te verminderen, is het belangrijk om geen vet of olie door de afvoer te spoelen. Dit kan worden gedaan door overtollig vet en olie te verwijderen voordat het in de afvoer terechtkomt.
  • Controleer de afvoerleidingen: Het is belangrijk om de afvoerleidingen regelmatig te controleren op verstoppingen. Als er een verstopping is, kan dit leiden tot terugstroming van afvalwater in de put en een onaangename geur.

Waarom professionele ondersteuning belangrijk is

Het is sterk aanbevolen om professionele hulp te zoeken bij het oplossen van geuroverlast in septische putten. Een professional kan u helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen en de juiste oplossing voor uw specifieke situatie aan te bevelen. Bovendien kan een professional u helpen bij het uitvoeren van de nodige onderhoudsprocedures om te voorkomen dat geuroverlast opnieuw optreedt.

Laat je professioneel ondersteunen

Een stinkende septische put kan een onaangename geur verspreiden in uw huis en de leefomgeving ongemakkelijk maken. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken, waaronder regelmatig onderhoud, het vermijden van schadelijke stoffen en het verwijderen van vet en olie. Het is echter belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het oplossen van geuroverlast in uw septische put om ervoor te zorgen dat het probleem op de juiste manier wordt aangepakt en om toekomstige problemen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud en het volgen van de juiste procedures, kunt u ervoor zorgen dat uw septische put efficiënt blijft werken en geurvrij blijft.