close menu

Kalk- en wortelfrezen

Home / Kalk- en wortelfrezen

Laat kalk en wortels in het riool verwijderen

De oorzaken van een rioolverstopping kunnen zeer verschillend zijn. Opgehoopt vuil komt vaak terug, net als vochtige toiletdoekjes of frituurvet waardoor alles plakkerig wordt en makkelijk aankoekt. Daarnaast zijn kalkaanslag en zelfs boomwortels vaak oorzaken van een verstopt riool. Met een kalk- en wortelfrees verwijdert Ontstoppingsdienst IG wortels en kalk in uw riool zodat vuil water opnieuw vrije doorgang heeft.

Wat is het probleem?

Kalk zet zich doorheen de tijd af aan de binnenwanden van de rioolbuis. Hierdoor wordt de diameter steeds kleiner en blijft troep die in het riool verzeild is geraakt, makkelijker vastzitten. Soms laat er een stuk los maar blijft dit verder in het riool vastzitten wat een grote verstopping veroorzaakt.

Met wortels is het een ander verhaal. Bij oude of wat verzwakte rioleringen kunnen boomwortels zich een weg door de wand van de buis banen. Boomwortels zijn namelijk erg sterk en groeien vlug. Zodra er een opening is, hebben ze vrije baan om te groeien met alle gevolgen van dien. Het klimaat in buizen is namelijk ideaal voor boomwortels: vochtig en met voldoende plaats om uit te zetten. Uiteraard hebben ze het makkelijker als er al scheurtjes in de buis zitten. Het is belangrijk wortels in het riool te verwijderen voordat het te laat is en ze tot een rioolverstopping leiden.

image-01
Rectangle 1085
Rectangle 1087

Hoe gaan we te werk?

Om kalk en wortels in het riool te verwijderen maken we gebruik van speciale freeskoppen op de hogedrukspuit, al dan niet met camera-inspectie. Doordat een deel van het water achteruit spuit, baant de kop zich een weg doorheen het riool. De kop zelf is vooraan uitgerust met een scherpe punt om door de wortels heen te dringen. Aan de zijkanten zitten mesjes en kettingen die de wortels en de kalklaag in stukken snijden. Water onder hoge druk voert de stukjes af. Deze wortels frezen is maar een tijdelijke oplossing. Het riool zal moeten vervangen worden, anders komen de wortels zo terug.

Hoe voorkomt u dit euvel?

Aan kalkaanslag in het riool kan u niet heel veel doen. Er zit nu eenmaal kalk in leidingwater en in sommige gebieden al wat meer dan in andere. Een waterontharder kan absoluut soelaas bieden maar dan nog kan u last krijgen van kalkaanslag in het riool. Ook een technische fout zoals een verzakte leiding kan aan de basis liggen van het probleem.
Het riool beschermen tegen wortelgroei kan op enkele manieren. Uiteraard beschermen dichtingen van een hoge kwaliteit beter tegen wortels dan dichtingen van lage kwaliteit. Daarnaast is het aangewezen porie-arme grondsoorten te gebruiken omheen de buizen. Wortels zullen deze grond dan net vermijden. Laat uw riolering zeker ook tijdig nakijken op scheurtjes en breuken.