close menu

Verstopte lavabo aanpakken: Zelf proberen?

Home / Verstopte lavabo aanpakken: Zelf proberen?

Verstopte lavabo aanpakken

portrait of young man holding his nose as if smelling something rotten and stinky

Een verstopte lavabo kan een vervelend probleem zijn dat invloed heeft op uw dagelijkse routine. Er zijn enkele doe-het-zelf-methoden die u kunt proberen, maar het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en te weten wanneer het tijd is om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. In dit artikel bespreken we enkele technieken voor het ontstoppen van een lavabo, de bijbehorende risico’s en het belang van het inschakelen van een professional.

Het gebruik van een ontstoppingsmiddel

In plaats van een ontstopper te gebruiken, zoals bij andere afvoeren, kunt u bij een lavabo een ontstoppingsmiddel proberen om de verstopping op te lossen. Kies voor een milieuvriendelijk product om schade aan het milieu en uw leidingen te beperken. Giet het middel in de afvoer, laat het enige tijd inwerken en spoel het vervolgens weg met warm water.

Het controleren en reinigen van de sifon

Een andere methode om een verstopte lavabo aan te pakken, is het controleren en reinigen van de sifon. Plaats een emmer onder de sifon om water op te vangen, draai de sifon los en inspecteer deze op vuil en verstoppingen. Reinig de sifon indien nodig en plaats deze vervolgens terug.

Risico’s van het zelf ontstoppen van een lavabo

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een verstopte lavabo aan te pakken, zijn er enkele risico’s verbonden aan het zelf uitvoeren van deze klus:

 • Schade aan leidingen: Door onjuist gebruik van gereedschap of ontstoppingsmiddelen kunt u uw leidingen beschadigen, wat kan leiden tot lekkages of andere problemen.
  Ineffectieve oplossing: Zonder de juiste kennis en ervaring kan uw doe-het-zelf-poging het probleem mogelijk niet oplossen, waardoor u uiteindelijk nog steeds een professional moet inschakelen.
 • Gezondheidsrisico’s: Het werken met ontstoppingsmiddelen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het dragen van handschoenen en het zorgen voor voldoende ventilatie.
  Waarom een professionele ontstoppingsdienst inschakelen?
  In sommige gevallen is het beter om direct een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Dit is aan te raden wanneer:
 • De verstopping hardnekkig is en niet opgelost kan worden met de genoemde doe-het-zelf-methoden.
 • U niet zeker bent over hoe u het probleem moet aanpakken en bang bent om verdere schade te veroorzaken.
 • U vermoedt dat er een breuk of andere schade is aan uw afvoersysteem.
 • U regelmatig last heeft van terugkerende verstoppingen, wat kan duiden op een groter probleem.

Hoewel er enkele doe-het-zelf-methoden zijn om een verstopte lavabo aan te pakken, is het belangrijk om de potentiĆ«le risico’s te begrijpen en te weten wanneer het tijd is om een professional in te schakelen. Het inschakelen van een professionele ontstoppingsdienst kan u tijd, geld en frustratie besparen op de lange termijn, aangezien zij de expertise en het juiste gereedschap hebben om het probleem snel en effectief op te lossen. Bovendien kunnen ontstoppingsdiensten u vaak voorzien van extra tips en adviezen om toekomstige problemen te voorkomen, waardoor u verzekerd bent van een goed functionerende lavabo en een zorgeloze ervaring.