close menu

Zelf je afvoer ontstoppen in 4 stappen

Home / Zelf je afvoer ontstoppen in 4 stappen

Zelf je afvoer ontstoppen in 4 stappen

Plumber repairing pipe in kitchen

Een verstopte afvoer kan een vervelend probleem zijn, dat voor veel ongemak zorgt in huis. Gelukkig kunt u in veel gevallen zelf eenvoudig de afvoer ontstoppen en de sifon controleren. In dit artikel geven we tips en adviezen over hoe u dit kunt doen en wanneer het verstandig is om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.

Stap 1: Zelf de afvoer ontstoppen

De eerste stap in het ontstoppen van de afvoer is het gebruik van een ontstopper. Dit is een rubberen kap op een houten steel, die u op de afvoer plaatst en op-en-neer beweegt om de verstopping los te krijgen. Mocht dit niet werken, kunt u een ontstoppingsmiddel proberen. Let hierbij op dat u een milieuvriendelijk product kiest, om schade aan het milieu te beperken.

Stap 2: De sifon controleren

Als het ontstoppen van de afvoer niet lukt, kan het zijn dat er een probleem is met de sifon. Dit is een belangrijk onderdeel van de afvoer, omdat het voorkomt dat nare geuren uit het riool uw huis binnendringen. Om de sifon te controleren, dient u deze los te draaien en te inspecteren op vuil en verstoppingen. Reinig de sifon indien nodig en plaats deze vervolgens terug.

Stap 3: Preventieve maatregelen

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om enkele preventieve maatregelen te treffen. Giet geen vet, olie of etensresten door de afvoer, en maak regelmatig het rooster van uw gootsteen of doucheputje schoon. Door aandacht te besteden aan deze eenvoudige tips, kunt u veel problemen voorkomen.

Wanneer een ontstoppingsdienst inschakelen?

Hoewel u vaak zelf uw afvoer kunt ontstoppen en de sifon kunt controleren, zijn er situaties waarin het verstandig is om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

  • De verstopping hardnekkig is en niet opgelost kan worden met de bovengenoemde methoden.
  • De verstopping zich diep in de afvoer bevindt, waardoor u er zelf niet bij kunt.
  • U vermoedt dat er een breuk of andere schade is aan uw afvoersysteem.
  • U regelmatig last heeft van terugkerende verstoppingen, wat kan duiden op een groter probleem.

Conclusie

Het ontstoppen van de afvoer en het controleren van de sifon zijn klussen die u in veel gevallen zelf kunt uitvoeren. Door preventieve maatregelen te treffen, kunt u bovendien toekomstige verstoppingen voorkomen. Mocht u echter te maken krijgen met hardnekkige of terugkerende verstoppingen, dan is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Zij hebben de expertise en het juiste gereedschap om het probleem snel en effectief op te lossen, waardoor u weer zorgeloos gebruik kunt maken van uw afvoersysteem. Het is altijd beter om een specialist in te schakelen dan het risico te lopen op verdere schade door zelf te blijven proberen. Bovendien kunnen ontstoppingsdiensten u vaak voorzien van extra tips en adviezen om toekomstige problemen te voorkomen.