close menu

Zelf je WC ontstoppen? Veelgebruikte methodes

Home / Zelf je WC ontstoppen? Veelgebruikte methodes

Zelf je WC ontstoppen? Veelgebruikte methodes

cropped view of plumber using plunger in toilet bowl during flushing in modern restroom with grey

Een verstopte WC is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem, dat voor ongemak en stress kan zorgen in huis. In sommige gevallen kunt u zelf de WC ontstoppen, maar er zijn situaties waarin het verstandig is om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. In dit artikel geven we tips en adviezen over het ontstoppen van de WC en wanneer het raadzaam is om een expert te raadplegen.

Stap 1: Zelf de WC ontstoppen met een ontstopper

Een eenvoudige manier om te proberen de WC te ontstoppen, is met behulp van een rubberen ontstopper, ook wel een plopper genoemd. Plaats de ontstopper over de afvoer van de WC en duw stevig naar beneden en trek weer omhoog. Herhaal dit een paar keer om de verstopping los te krijgen. Zorg ervoor dat er voldoende water in de WC-pot staat om een goede afdichting te creƫren tussen de ontstopper en de afvoer.

Stap 2: Gebruik van een WC-ontstoppingsveer

Als de verstopping niet opgelost kan worden met een ontstopper, kunt u een WC-ontstoppingsveer proberen. Dit is een flexibele, metalen veer die speciaal ontworpen is om verstoppingen in de WC te verwijderen. Steek de veer voorzichtig in de afvoer van de WC en draai deze rond om de verstopping los te krijgen. Wees voorzichtig met de kracht die u uitoefent om schade aan de WC-pot te voorkomen.

Stap 3: Preventieve maatregelen

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, kunt u enkele eenvoudige preventieve maatregelen treffen. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel toiletpapier, en gooi geen vochtige doekjes, maandverband of tampons in de WC. Door aandacht te besteden aan deze tips, kunt u veel problemen voorkomen.

Wanneer een ontstoppingsdienst inschakelen?

Hoewel het in veel gevallen mogelijk is om zelf de WC te ontstoppen, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

  • De verstopping hardnekkig is en niet opgelost kan worden met de bovengenoemde methoden.
  • De verstopping zich diep in de afvoer bevindt, waardoor u er zelf niet bij kunt.
  • U vermoedt dat er een breuk of andere schade is aan uw afvoersysteem.
  • U regelmatig last heeft van terugkerende verstoppingen, wat kan duiden op een groter probleem.

Het ontstoppen van de WC is een klus die u in veel gevallen zelf kunt uitvoeren met behulp van een ontstopper of een WC-ontstoppingsveer. Door preventieve maatregelen te treffen, kunt u bovendien toekomstige verstoppingen voorkomen. Mocht u echter te maken krijgen met hardnekkige of terugkerende verstoppingen, dan is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Zij hebben de expertise en het juiste gereedschap om het probleem snel en effectief op te lossen, waardoor u weer zorgeloos gebruik kunt maken van uw WC. Het is altijd beter om een specialist in te schakelen dan het risico te lopen op verdere schade door zelf te blijven proberen. Bovendien kunnen ontstoppingsdiensten u vaak voorzien van extra tips en adviezen om toekomstige problemen te voorkomen.